... sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Ten jest banalnie prosty w wykonaniu. Nie potrzebujesz mikserów, tylko coś do mieszania troszkę zaangażowania i masz cudowną chwilę zapomnienia. Jest szansa, że się nie oprzesz i zniknie cały na raz...
Sernik:
- 135 gr sera do serników ( użyłam pół na pół ricotty i serka philadelphia)
- 135 gr białej czekolady (polecam z Lidla)
- 3 jajka rozm. L
Piekarnik nastaw na 170 stopni góra-dół. Do piekarnika na najniższą półkę włóż małe naczynie z gorącą wodą.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zostaw, aby przestygła.
Biała oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj rózgą dokładnie ser. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj żółtka i wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj ubitą pianę z białek w dwóch turach. Delikatnie mieszaj do jednolitej masy.
Biała oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj rózgą dokładnie ser. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj żółtka i wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj ubitą pianę z białek w dwóch turach. Delikatnie mieszaj do jednolitej masy.
Formę o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę i piecz w 170 stopniach 15 minut. Zmniejsz do 160 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i dokładnie ostudź sernik. Przechowuj w lodówce.
Do podania możesz kupić dżem/frużelinę wiśniową.
Do podania możesz kupić dżem/frużelinę wiśniową.
Smacznego :)


Komentarze
Prześlij komentarz