Sernik z białą czekoladą


... sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Ten jest banalnie prosty w wykonaniu. Nie potrzebujesz mikserów, tylko coś do mieszania troszkę zaangażowania i masz cudowną chwilę zapomnienia. Jest szansa, że się nie oprzesz i zniknie cały na raz...



Sernik:

  • 135 gr sera do serników ( użyłam pół na pół ricotty i serka philadelphia)
  • 135 gr białej czekolady (polecam z Lidla)
  • 3 jajka rozm. L
Piekarnik nastaw na 170 stopni góra-dół. Do piekarnika na najniższą półkę włóż małe naczynie z gorącą wodą. 

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zostaw, aby przestygła. 
Biała oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj rózgą dokładnie ser. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj żółtka i wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj ubitą pianę z białek w dwóch turach. Delikatnie mieszaj do jednolitej masy. 

Formę o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę i piecz w 170 stopniach 15 minut. Zmniejsz do 160 stopni i piecz kolejne  15 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i dokładnie ostudź sernik. Przechowuj w lodówce. 

Do podania możesz kupić dżem/frużelinę wiśniową. 

Smacznego :)  


Przepis z wykonaniem krok po kroku ( FILMIK) znajdziecie na moim instagramie: https://www.instagram.com/krecikd/


Komentarze