... czasem jest tak, że w lodówce mamy mnóstwo rzeczy i nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie po pieczeniu tortu został otwarty serek mascarpone, a że od pewnego czasu nie mogłam oprzeć się żadnemu sernikowi, padło właśnie na zrobienie sernika z mascarpone ale pieczonego . I oto efekt ...
Przelej gotową masę do tortownicy. Piecz w temperaturze 160 stopni 40 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę na 120 i piecz 40 minut. Wystudź sernik i włóż na noc do lodówki.
* sernik przed podaniem możesz posypać łyżka cukru i za pomocą palnika przypalić cukier, otrzymasz wtedy chrupiącą skorupkę.
SMACZEGO !!
Sernik bananowy z mascarpone:
- 2 dojrzałe banany
- 20 gr brązowego cukru
- 10 gr soku z cytryny
Banany rozgnieć widelcem w rondelku. Dodaj cukier i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszaj. Zagotowane banany zostaw na ogniu przez 10 min cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Odstaw do przestygnięcia.
Spód:
- 100 gr herbatników
- 3 gr kakao
- 50 gr roztopionego masła
Forma ok 16 cm. średnicy. Ciasteczka pokrusz jak najdrobniej. Dodaj kakao i roztopione masło. Wyłóż wszystko do tortownicy i dokładnie uklep. Odstaw do lodówki.
Masa:
- 200-250 gr mascarpone ( może być to również dowolny cream cheese )
- 30 gr cukru pudru
- 100 gr jogurtu naturalnego ( najlepiej 0% tłuszczu)
- 5 gr soku z cytryny
- 2 gr ekstraktu waniliowego
- 2 gr jajka
- 15 gr skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 150 gr śmietany 30%
Serek przełóż do miski i delikatnie rozmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodawaj po kolei każdy składnik z listy. Po każdym składniku mieszaj delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ma koniec dodaj przestudzone banany i dokładnie wymieszaj.
Przelej gotową masę do tortownicy. Piecz w temperaturze 160 stopni 40 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę na 120 i piecz 40 minut. Wystudź sernik i włóż na noc do lodówki.
* sernik przed podaniem możesz posypać łyżka cukru i za pomocą palnika przypalić cukier, otrzymasz wtedy chrupiącą skorupkę.
SMACZEGO !!


Pyszny sernik. Jakoś z mascarpone jeszcze nie pieklam sernika...ale Twój przepis bardzo do tego kusi :)
OdpowiedzUsuń