Sernik Bananowy z mascarpone

... czasem jest tak, że w lodówce mamy mnóstwo rzeczy i nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie po pieczeniu tortu został otwarty serek mascarpone, a że od pewnego czasu nie mogłam oprzeć się żadnemu sernikowi, padło właśnie na zrobienie sernika z mascarpone ale pieczonego . I oto efekt ...





Sernik bananowy z mascarpone:

  • 2 dojrzałe banany
  • 20 gr brązowego cukru
  • 10 gr soku z cytryny
Banany rozgnieć widelcem w rondelku. Dodaj cukier i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszaj. Zagotowane banany zostaw na ogniu przez 10 min cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Odstaw do przestygnięcia. 

Spód:
  • 100 gr herbatników
  • 3 gr kakao
  • 50 gr roztopionego masła
Forma ok 16 cm. średnicy. Ciasteczka pokrusz jak najdrobniej. Dodaj kakao i roztopione masło. Wyłóż wszystko do tortownicy i dokładnie uklep. Odstaw do lodówki. 

Masa:
  • 200-250 gr mascarpone ( może być to również dowolny cream cheese ) 
  • 30 gr cukru pudru
  • 100 gr jogurtu naturalnego ( najlepiej 0% tłuszczu)
  • 5 gr soku z cytryny
  • 2 gr ekstraktu waniliowego
  • 2 gr jajka
  • 15 gr skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 150 gr śmietany 30%
Serek przełóż do miski i delikatnie rozmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodawaj po kolei każdy składnik z listy. Po każdym składniku mieszaj delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ma koniec dodaj przestudzone banany i dokładnie wymieszaj. 

Przelej gotową masę do tortownicy. Piecz w temperaturze 160 stopni 40 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę na 120 i piecz 40 minut. Wystudź sernik i włóż na noc do lodówki.

* sernik przed podaniem możesz posypać łyżka cukru i za pomocą palnika przypalić cukier, otrzymasz wtedy chrupiącą skorupkę.




SMACZEGO  !!

Komentarze

  1. Pyszny sernik. Jakoś z mascarpone jeszcze nie pieklam sernika...ale Twój przepis bardzo do tego kusi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz