Sernik z ciastem marchewkowym .

...Sernik to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Świąt. 
Ciasto marchewkowe uwielbiam pod każdą postacią, dlatego połączenie tych obu smaków w jedno to moim zdaniem strzał w dziesiątkę. 
Nie musimy piec oddzielnie każdego z ciast, a prostota jego zrobienia powoduję, że przygotować może go każdy.

Pamiętajcie, ze obżarstwo nie popłaca ale wiem ciężko się powstrzymać. Warto mieć w swojej apteczce Espumisan Max to wyrób medyczny CE i po posiłku wziąć jedną kapsułkę. 







Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojowa. 

Sernik:
  • 450 gr sera twarogowego do serników ( użyłam z Biedronki, edycja wielkanocna 18% tłuszczu)
  • 3/4 szklanki (150 gr) cukru drobnego 
  • 3 duże jaja
  • 60 gr śmietany kwaśnej 18% ( może być jogurt gęsty)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Do miski włóż ser, cukier, kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj mikserem tylko do jednolitej masy. Dodaj jajka , dokładnie wymieszaj. Następnie mąkę i ekstrakt. Nie mieszaj zbyt długo aby masa się nie napowietrzyła .
Odłuż na bok. 

Ciasto Marchewkowe:
  • 2 duże jajka 
  • 2/3 szklanki cukru drobnego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego ( użyłam moscovado) 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/4 szklanki musu jabłkowego niesłodzonego* 
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 1/3 szklanki marchewki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Piekarnik nagrzej 170 stopni C , góra dół.
Przygotuj okrągłą formę 24-26 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia a boki posmaruj grubo masłem.
Zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach. Do jednej miski wsyp przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól , cynamon i gałkę muszkatołową. Do drugiej włóż jajka i oba cukru. Ubij mikserem ( rózgą) do połączenia się składników . Dodaj olej, wymieszaj do jednolitej masy. Dodaj suche składniki z drugiej miski. Wymieszaj dokładnie. Wsyp marchewkę i ekstrakt. Wymieszaj po jednolitej masy. 

Na dno formy wyłóż 3/4 masy ciasta marchewkowego. Za pomocą łyżki na ciasto marchewkowe nałóż 3/4 masy serowej robiąc gdzie nie gdzie przerwy. Resztę ciasta marchewkowego za pomocą łyżki umieść w masie serowej. Na wierzch wyłóż resztę masy serowej. 
Włóż do piekarnika i piecz 60-70 min do ścięcia się masy serowej. 
Sernik wyłóż na kratkę i odstaw do wystygnięcia na ok 1h. 
Po wystygnięciu sernik włóż na 6-8h ( całą noc) do lodówki. 

Wierzch:
  • 130 gr serem philadelphia ( cream cheese  - może być serek śmietankowy firmy Łaciaty)
  • 2-3 łyżki solonego karmelu/kajmaku 
Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera. 
Wyłóż na dobrze wystudzony sernik 

Uwagi:  
*mus jabłkowy robimy z jednego obranego jabłka i łyżki wody. Na patelni wszystko podgrzewamy do uzyskania miękkich jabłek, mieszając od czasu do czasu. Miękkie i jeszcze cieple jabłko zmiksuj blenderem na mus. Można kupić mus taki w słoiczkach lub wyciskany dla dzieci. 
* jeśli ciasto z wierzchu zacznie się rumienić po 40 min pieczenia na wierzch ciasta połóż folię aluminiową. 
* czas pieczenia zależy od średnicy formy jaką wybierzemy , jeśli będzie to 24 cm trzeba będzie piec ciasto jakieś 15 min dłużej 





Przy świątecznym stole

Komentarze