...Sernik to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Świąt.
Ciasto marchewkowe uwielbiam pod każdą postacią, dlatego połączenie tych obu smaków w jedno to moim zdaniem strzał w dziesiątkę.
Nie musimy piec oddzielnie każdego z ciast, a prostota jego zrobienia powoduję, że przygotować może go każdy.
Pamiętajcie, ze obżarstwo nie popłaca ale wiem ciężko się powstrzymać. Warto mieć w swojej apteczce Espumisan Max to wyrób medyczny CE i po posiłku wziąć jedną kapsułkę.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojowa.
Sernik:
Ciasto marchewkowe uwielbiam pod każdą postacią, dlatego połączenie tych obu smaków w jedno to moim zdaniem strzał w dziesiątkę.
Nie musimy piec oddzielnie każdego z ciast, a prostota jego zrobienia powoduję, że przygotować może go każdy.
Pamiętajcie, ze obżarstwo nie popłaca ale wiem ciężko się powstrzymać. Warto mieć w swojej apteczce Espumisan Max to wyrób medyczny CE i po posiłku wziąć jedną kapsułkę.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojowa.
Sernik:
- 450 gr sera twarogowego do serników ( użyłam z Biedronki, edycja wielkanocna 18% tłuszczu)
- 3/4 szklanki (150 gr) cukru drobnego
- 3 duże jaja
- 60 gr śmietany kwaśnej 18% ( może być jogurt gęsty)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Do miski włóż ser, cukier, kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj mikserem tylko do jednolitej masy. Dodaj jajka , dokładnie wymieszaj. Następnie mąkę i ekstrakt. Nie mieszaj zbyt długo aby masa się nie napowietrzyła .
Odłuż na bok.
Ciasto Marchewkowe:
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru drobnego
- 1/3 szklanki cukru brązowego ( użyłam moscovado)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki musu jabłkowego niesłodzonego*
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 1/3 szklanki marchewki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzej 170 stopni C , góra dół.
Przygotuj okrągłą formę 24-26 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia a boki posmaruj grubo masłem.
Zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach. Do jednej miski wsyp przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól , cynamon i gałkę muszkatołową. Do drugiej włóż jajka i oba cukru. Ubij mikserem ( rózgą) do połączenia się składników . Dodaj olej, wymieszaj do jednolitej masy. Dodaj suche składniki z drugiej miski. Wymieszaj dokładnie. Wsyp marchewkę i ekstrakt. Wymieszaj po jednolitej masy.
Na dno formy wyłóż 3/4 masy ciasta marchewkowego. Za pomocą łyżki na ciasto marchewkowe nałóż 3/4 masy serowej robiąc gdzie nie gdzie przerwy. Resztę ciasta marchewkowego za pomocą łyżki umieść w masie serowej. Na wierzch wyłóż resztę masy serowej.
Włóż do piekarnika i piecz 60-70 min do ścięcia się masy serowej.
Sernik wyłóż na kratkę i odstaw do wystygnięcia na ok 1h.
Po wystygnięciu sernik włóż na 6-8h ( całą noc) do lodówki.
Wierzch:
- 130 gr serem philadelphia ( cream cheese - może być serek śmietankowy firmy Łaciaty)
- 2-3 łyżki solonego karmelu/kajmaku
Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera.
Wyłóż na dobrze wystudzony sernik
Uwagi:
*mus jabłkowy robimy z jednego obranego jabłka i łyżki wody. Na patelni wszystko podgrzewamy do uzyskania miękkich jabłek, mieszając od czasu do czasu. Miękkie i jeszcze cieple jabłko zmiksuj blenderem na mus. Można kupić mus taki w słoiczkach lub wyciskany dla dzieci.
* jeśli ciasto z wierzchu zacznie się rumienić po 40 min pieczenia na wierzch ciasta połóż folię aluminiową.
* czas pieczenia zależy od średnicy formy jaką wybierzemy , jeśli będzie to 24 cm trzeba będzie piec ciasto jakieś 15 min dłużej



Komentarze
Prześlij komentarz