Ciasto Cytrynowe ( bez jajek i laktozy)


... zapach pieczonego ciasta zaraz za pieczywem to zapach, który mógłby mnie budzić codziennie, a wykonanie tej słodkości nie wymaga użycia żadnego elektrycznego sprzętu. Jest wilgotne, cytrynowe, pyszne do kawy czy jako deserek po śniadaniu...



Ciasto Cytrynowe:

  • 1 3/4 szklanki mąki ( użyłam orkiszowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru drobnego 
  • 1/3 szklanki oleju ( użyłam słonecznikowy)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego ( użyłam kokosowe)
  • jedna duża cytryna ( sok i otarta skórka) 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik nastaw na 175 stopni góra-dół. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj rózgą ( bądź mikserem). Dodaj mleko , cukier, olej, sok i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie rózgą ( bądź mikserem). Dodaj ocet jabłkowy i połącz z resztą masy. Przełóż do formy. 

Piecz w 175 stopniach 40 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij i dokładnie ostudź.

Do dekoracji użyłam pół tabliczki czekolady białej rozpuszczonej z jedna łyżką mleka roślinnego i maliny . 


Smacznego !



Komentarze

  1. Mamy dokładnie tak samo jak Ty! Zapach takiego ciasta musi być wspaniały! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz