... zapach pieczonego ciasta zaraz za pieczywem to zapach, który mógłby mnie budzić codziennie, a wykonanie tej słodkości nie wymaga użycia żadnego elektrycznego sprzętu. Jest wilgotne, cytrynowe, pyszne do kawy czy jako deserek po śniadaniu...
Ciasto Cytrynowe:
- 1 3/4 szklanki mąki ( użyłam orkiszowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru drobnego
- 1/3 szklanki oleju ( użyłam słonecznikowy)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego ( użyłam kokosowe)
- jedna duża cytryna ( sok i otarta skórka)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik nastaw na 175 stopni góra-dół. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj rózgą ( bądź mikserem). Dodaj mleko , cukier, olej, sok i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie rózgą ( bądź mikserem). Dodaj ocet jabłkowy i połącz z resztą masy. Przełóż do formy.
Piecz w 175 stopniach 40 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij i dokładnie ostudź.
Do dekoracji użyłam pół tabliczki czekolady białej rozpuszczonej z jedna łyżką mleka roślinnego i maliny .
Smacznego !


Mamy dokładnie tak samo jak Ty! Zapach takiego ciasta musi być wspaniały! :)
OdpowiedzUsuń