.... miód, ricotta i nieskończona ilość blatów zrobi napewno wrażenie na gościach. Ciasto jest naprawdę słodkie ale i pyszne. Mimo, że składa się z wielu blatów praca przy jego wykonaniu jest naprawdę przednia. Ja swoje placki dodatkowo odrysowałam od tortownicy 16 cm aby każdy był idealnie okrągły ale Wy nie musicie tego robić. .....
Blaty:
- 1 szklanka cukru drobnego
- 100 gr masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 3-3,5 szklanki mąki
Przygotowuj kąpiel wodą : na palniku postaw garnek do połowy wodą na dnie ( tyle aby woda nie wyparowała całkowicie ) . Użyj większej miski tak aby masło, miód, cukier roztopił się całkowicie. Mieszaj co jakiś czas. Nie ściągając z ognia dodaj dwa jajka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sodę - uważaj masa może się spienić ( dlatego potrzebujemy większej miski). Zdejmij z gazu, wsyp mąkę i wymieszaj. Możesz zostawić ciasto zawinięte w folię aby ostygło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli nie da się z niego lepić i jest nadal za rzadkie dodaj troszkę mąki.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Mi wyszło 15 kulek. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj baardzo cienko na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Czas pieczenia zależy od ilości mąki, jeśli nie dodałeś dużo czas pieczenia to 20 sekund, ale może być też ok 2-3 minut. Obserwuj pierwszy kawałek ciasta, jak zbrązowieje delikatnie po brzegach będziesz wiedzieć, że jest upieczone.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Mi wyszło 15 kulek. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj baardzo cienko na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Czas pieczenia zależy od ilości mąki, jeśli nie dodałeś dużo czas pieczenia to 20 sekund, ale może być też ok 2-3 minut. Obserwuj pierwszy kawałek ciasta, jak zbrązowieje delikatnie po brzegach będziesz wiedzieć, że jest upieczone.
Krem:
- 250 gr serka ricotta
- 1 tubka mleka skondensowanego zwyklego
- 400 gr ( 1 puszka) mleka skondensowanego o smaku KRÓWKI.
Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masa może być płynna, zastygnie później w lodówce.
Masa może być płynna, zastygnie później w lodówce.
Każdy upieczony blat przełóż kremem. Gotowe ciasto włóż na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy jeść!
Smacznego :)
Pamiętajcie, że obżarstwo w święta nie popłaca :D , ale każdy wie jak jest. Wtedy wystarczy, że sięgniesz po jedną tabletkę Espumisan Max i ciesz się dalej świętami !
*
Espumisan Max to wyrób medyczny CE
*
Espumisan Max to wyrób medyczny CE



Komentarze
Prześlij komentarz