Czekoladowe Ciasto na Czerwonym Winie

... bez jajek czy laktozy. Wilgotne, z wyczuwalnym smakiem czerwonego wina pyszne ciasto czekoladowe. Do wykonania go nie potrzebujesz żadnych mikserów. Wystarczy miska i coś do mieszania. Myślę ze smak ciasta zaskoczy i zaciekawi każdego ...




Ciasto:

  • 200 gr czerwonego półsłodkiego wina
  • 80 gr dżemu lub powideł truskawkowych
  • 35 gr oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 170 gr mąki 
  • 45 gr kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Piekarnik nastaw na 160 stopni góra-dół.

Potrzebujesz dwie miski. Do pierwszej wsyp mąkę, kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj. W drugiej połącz czerwone wino , dżem, olej i ekstrakt. Połącz obie miski wsypując suche składniki do mokrych . Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą do połączenia się składników i otrzymania lśniącej masy. 

Formę o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę i piecz 45-50 minut do suchego patyczka. 

*ciasto możesz ozdobić kakao i wiśniami





Smacznego :)  

Przepis z wykonaniem krok po kroku ( FILMIK) znajdziecie na moim instagramie: https://www.instagram.com/krecikd/
















Pamiętajcie, że obżarstwo w święta nie popłaca :D , ale każdy wie jak jest. Wtedy wystarczy, że sięgniesz po jedną tabletkę Espumisan Max i ciesz się dalej świętami !

*

Espumisan Max to wyrób medyczny CE

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. warto zrobic jak lubi sie wino :) jest pyszne :) pozdrawiam

      Usuń
  2. 37 year old Environmental Tech Jilly Candish, hailing from Alexandria enjoys watching movies like Chapayev and Listening to music. Took a trip to Ironbridge Gorge and drives a T100 Xtra. teraz kliknij w link

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz