.... bezy, beziki coś co na raz możesz wziąć do buzi i rozpływa się w ustach. Jedna z moich ulubionych słodkości, której nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. Wersja choinkowa jest urocza i piękna. Mam nadzieję ze Wam również przypadnie do gustu !....
Choinki bezowe:
- 200 gr drobnego cukru
- 100 gr białek
Piekarnik nastawiam na 200 stopni ( góra -dół) . Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia rozsypuje równomiernie drobny cukier. Wkładam do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie mniejszam piekarnik na 100 stopni. Kiedy do końca grzania cukru zostanie minuta zaczynam ubijać białka. Do spienionych białek ( nie ubitych na sztywno) dosypuje po łyżce gorącego cukru ( łyżka za łyżka) cały czas ubijając. Ubijam dotąd aż miedzy palcami nie będzie czuć grudek cukru. Rękaw cukierniczy od środka pędzelkiem maluje w paski barwnikiem ( 4-5 pasków) nakładam bezę i wyciskam choinki . Piekę 45-50 minut w 100 stopniach. Zostawiam do ostygnięcia w uchylonym piekarniku .
*mi z tych składników wyszła jedna cała blacha.
Przepis z wykonaniem krok po kroku ( FILMIK) znajdziecie na moim instagramie: https://www.instagram.com/krecikd/
*mi z tych składników wyszła jedna cała blacha.
Przepis z wykonaniem krok po kroku ( FILMIK) znajdziecie na moim instagramie: https://www.instagram.com/krecikd/


Komentarze
Prześlij komentarz