... wilgotne, cudownie czekoladowe, myślę ze "oszuka" każdego wielbiciela brownie :). Spróbujcie koniecznie jeśli szukacie zdrowszego odpowiednika tego ciasta .
Brownie:
- dwie puszki czerwonej fasoli
- 3 baaardzo dojrzałe banany
- 4 jajka
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 3/4 szkl. cukru brązowego/kokosowego/ksylitolu
- 4 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody.
Czerwoną fasolę dokładnie opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki przełóż do blendera razem z opłukaną fasolą i dokładnie zblenduj. Może to trwać nawet 10 min. Masa musi być gładka.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem. Piecz ok 40 min do momentu aż masa jak ruszysz formę nie będzie się trzęsła i będzie ścięta na górze. Wyjmij ciasto i zostaw do ostygnięcia.
*ciasto może wyrosnąć ale poźniej napewno opadnie - tak ma być :)
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka ( użyłam roślinnego)
Czekoladę razem z mlekiem umieść w misce i rozpuść nad kąpielą wodna.
Gotową polewę wylej na przestygnięte juz ciasto.
Udekoruj świeżymi owocami .
SMACZNEGO !

Komentarze
Prześlij komentarz