...Kruche ciasteczka to super pomysł na wspólne pieczenie z dziećmi. Ciasto robi się w bardzo prosty sposób a efekt spodoba się najbardziej wymagającej publiczności :) . Ciasteczka w zależności od długości pieczenia będą miękkie lub bardziej twarde. Wyglądem przypominają łapki zajączka więc mogą się przydać w świątecznych prezentach.
Ciasto z migdałami:
- 125 gr mąki pszennej
- 25 gr mąki migdałowej ( zmielonych w młynku do kawy płatków migdałowych)
- 50 gr cukru pudru
- 75 gr zimnego masła
- 1/2 jajka rozm. L
- szczypta soli
Obie mąki, cukier puder i sól mieszamy ze sobą. Dodaj zimne masło pokrojowe w małą kostkę i za pomocą noża lub malaksera miksujemy do uzyskania kruszonki. Dodaj jajko i szybko zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zapakuj w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok 1h.
Piekarnik nastaw na 160 stopni C.
Wyjmij ciasto i uformuj 1 dużą i 3 mniejsze kulki. Umieść wszystko na papierze do pieczenia i łyżeczką ( ja użyłam miarek cukierniczych) odciśnij spodem łyżki wgłębienie*.
Piecz 15-17 min.
Gotowe ciasteczka zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Różowe wypełnienie:
- 50 gr białej czekolady
- 17 gr śmietanki kremówki 30-36%
Do kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem ze śmietanka. Dodaj barwnik. Przełóż gotową masę do rękawa cukierniczego lub nakładaj małą łyżeczka.
Uwagi:
*Jeśli ciasto podczas pieczenia "straci" wgłębienia, po wyjęciu jeszcze gorących ciasteczek powtórz czynność z formowaniem wgłębień ( ciastka są wtedy jeszcze miękkie.
* u mnie duża kulka ma 13 gr, małe po 5 gr.
* u mnie duża kulka ma 13 gr, małe po 5 gr.






Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń