.... Zrobienie granoli to ok. 40 minut , czas zrobienia śniadania kolejnego dnia to ok 5 minut :) . Myślę, że warto poświęcić jeden wieczór aby cały tydzień mieć pyszne i zdrowe śniadanie.
Granola Czekoladowa :
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki migdałów
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 łyżki szklanki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka musu kokosowego (opcjonalnie - użyłam musu Foods by Ann)
- 1/3 szklanki jagód goji
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki nasion chia
- szczypta soli morskiej
Piekarnik nagrzej do temp. 160 stopni C. W rondelku rozpuść miód, olej kokosowy, mus kokosowy. kakao, szczyptę soli. Cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu się wszystkich składników zdejmij z ognia.
W dużej misce umieść płatki oraz posiekane drobniej orzechy. Wlej gorący płyn i dokładnie wszystko wymieszaj. Na blaszce do pieczenia ( najlepiej głębokiej) wyłożonej papierem, wysyp wymieszaną granole i rozłóż ją płasko na calej powierzchni blaszki. Piecz ok 20-30 min. mieszając do 5 min aby nic się nie przypaliło. Gotowa granola będzie miała równomierny złocisty odcień. Wyjmij z piekarnika i dostaw do całkowitego przestygnięcia. Zimną granole połam na mniejsze kawałki i dodaj żurawinę, chia , goje. Zapakuj do słoików. GOTOWE :)

Komentarze
Prześlij komentarz