Granola czekoladowa


.... Zrobienie granoli to ok. 40 minut , czas zrobienia śniadania kolejnego dnia to ok 5 minut :) . Myślę, że warto poświęcić jeden wieczór aby cały tydzień mieć pyszne i zdrowe śniadanie. 





Granola Czekoladowa :

  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 łyżki szklanki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka musu kokosowego (opcjonalnie - użyłam musu Foods by Ann) 
  • 1/3 szklanki jagód goji 
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • szczypta soli morskiej
Piekarnik nagrzej do temp. 160 stopni C. W rondelku rozpuść miód, olej kokosowy, mus kokosowy. kakao, szczyptę soli. Cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu się wszystkich składników zdejmij z ognia. 
W dużej misce umieść płatki oraz posiekane drobniej orzechy. Wlej gorący płyn i dokładnie wszystko wymieszaj. Na blaszce do pieczenia ( najlepiej głębokiej) wyłożonej papierem, wysyp wymieszaną granole i rozłóż ją płasko na calej powierzchni blaszki. Piecz ok 20-30 min. mieszając do 5 min aby nic się nie przypaliło. Gotowa granola będzie miała równomierny złocisty odcień. Wyjmij z piekarnika i dostaw do całkowitego przestygnięcia. Zimną granole połam na mniejsze kawałki i dodaj żurawinę, chia , goje. Zapakuj do słoików. GOTOWE :) 

Komentarze