Brownie.... genialnie czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne.
Moja ulubiona konsystencja to lekko płynące. Karmel i mus orzechowy to coś co trzeba koniecznie spróbować.
Brownie:
- 300 gr gorzkiej czekolady min 70%
- 300 gr masła
- 240 gr cukru
- 120 gr mąki pszennej
- 60 gr kakao
- 6 jajek temp. pokojowa
Połamaną czekoladę razem z masłem umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się wszystkich składników. Ostawić do przestygnięcia.
Cukier i jajka utrzeć do białości za pomocą miksera .
Do jajek dodaj powoli czekoladę z masłem. Wymieszaj. Dodaj mąkę i kakao. Dokładnie wymieszaj.
Masę wyłóż do formy ok 20x20 wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160 stopni C. Piecz 20 min.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Karmel:
- 200 gr cukru
- 100 gr masła
- 50 ml śmietanki 30/36%
- 1/2 łyżeczki soli
W rondelku/patelni umieść cukier. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i nabrania karmelowego koloru.
Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Dodaj sól i śmietankę . Dokładnie wymieszaj. Podgrzej chwilę aby masa delikatnie się zredukowała .
Gotowy karmel wylej na brownie.
Mus:
- 200 ml śmietanki 30/36%
- 250 gr serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
- 5 łyżek masła orzechowego
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj.
Dodaj masło orzechowe i ponownie delikatnie wymieszaj.
Brownie podziel na kwadraty. Podawaj z musem i świeżymi owocami. ( mogą być maliny, jeżyny, borówki)
Smacznego!



Komentarze
Prześlij komentarz