Brownie z solonym karmelem i musem orzechowym.

Brownie.... genialnie czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne. 
Moja ulubiona konsystencja to lekko płynące. Karmel i mus orzechowy to coś co trzeba koniecznie spróbować. 




Brownie:

  • 300 gr gorzkiej czekolady min 70%
  • 300 gr masła 
  • 240 gr cukru
  • 120 gr mąki pszennej
  • 60 gr kakao 
  • 6 jajek temp. pokojowa
Połamaną czekoladę razem z masłem umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się wszystkich składników. Ostawić do przestygnięcia. 
Cukier i jajka utrzeć do białości za pomocą miksera .
Do jajek dodaj powoli czekoladę z masłem. Wymieszaj. Dodaj mąkę i kakao. Dokładnie wymieszaj. 
Masę wyłóż do formy ok 20x20 wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160 stopni C. Piecz 20 min. 
Odstaw do całkowitego wystudzenia. 




Karmel:
  • 200 gr cukru
  • 100 gr masła 
  • 50 ml śmietanki 30/36%
  • 1/2 łyżeczki soli
W rondelku/patelni umieść cukier. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i nabrania karmelowego koloru. 
Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Dodaj sól i śmietankę . Dokładnie wymieszaj. Podgrzej chwilę aby masa delikatnie się zredukowała .
Gotowy karmel wylej na brownie. 

Mus:
  • 200 ml śmietanki 30/36%
  • 250 gr serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • ekstrakt waniliowy 
  • 5 łyżek masła orzechowego 
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. 
Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj.
Dodaj masło orzechowe i ponownie delikatnie wymieszaj. 

Brownie podziel na kwadraty. Podawaj z musem i świeżymi owocami. ( mogą być maliny, jeżyny, borówki) 

Smacznego!







Komentarze