Beza to królowa ciast. Ja ja kocham szczerze całym sercem. Podanie jej w tej postaci jest moim pomysłem na nadchodzące święta .
Beza:
- 3 białka jaj rozm. L ( jedno białko o wadze ok 35-40 gr)
- 180 gr drobnego cukru
Białka umieść w czystej misce . Zacznij ubijać i lekko spień. Do takich białek zacznij dodawać po łyżce cukier. Miksuj tak długo aż cukier rozpuści się w białkach ( ok 10 min). Można to sprawdzić rozcierając między palcami masę .
Piekarnik nastaw na 110 stopni C termoobieg.
Aby powstały koszyczek potrzebujesz grubej tektury na wymiar blachy do pieczenia lub w wielkości naszego koszyka . Na tekturę połóż papier do pieczenia i odrysuj okrąg o wymiarach ok 15cm.
Na odrysowanej linii w równych odległościach ale nie bardzo gęsto zacznij wbijać pionowo wykałaczki.
Bezę przełóż do rękawa cukierniczego z metalowa okrągłą końcówka.
Zacznij wyciskać beze tak aby oplatała wykałaczki raz na górze raz na dole tworząc wzór koszyka, aż do samej góry.
Piecz 60-70 min.
Gotową bezę zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
- 80 gr wiśni mrożonych Hortexu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
- 100 gr mascarpone
- 100 gr śmietany 30%-36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
Rozmrożone wiśnie umieść w rondelku dodając cukier. Zagotuj i lekko odparowuj . Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Za pomocą blendera delikatnie zmiksuj masę, ale tak aby cząstki były wyczuwalne. Odstaw do całkowitego wystygnięcia i delikatnego stężenia.
Mascarpone i śmietankę umieść w misce i ubij do sztywności na koniec dodając cukier puder.
Masę śmietanową połącz delikatnie łyżka z wiśniami. Zostaw łyżkę wiśni na polanie bezy .
Za pomocą rękawa cukierniczego i metalowej końcówki udekoruj bezę .
Smacznego !



Komentarze
Prześlij komentarz