Beza - Wielkanocny koszyczek

Beza to królowa ciast. Ja ja kocham szczerze całym sercem.  Podanie jej w tej postaci jest moim pomysłem na nadchodzące święta . 




Beza:

  • 3 białka jaj rozm. L ( jedno białko o wadze ok 35-40 gr)
  • 180 gr drobnego cukru 
Białka umieść w czystej misce . Zacznij ubijać i lekko spień. Do takich białek zacznij dodawać po łyżce cukier. Miksuj tak długo aż cukier rozpuści się w białkach ( ok 10 min). Można to sprawdzić rozcierając między palcami masę . 

Piekarnik nastaw na 110 stopni C termoobieg. 

Aby powstały koszyczek potrzebujesz grubej tektury na wymiar blachy do pieczenia lub w wielkości naszego koszyka . Na tekturę połóż papier do pieczenia i odrysuj okrąg o wymiarach ok 15cm.
Na odrysowanej linii w równych odległościach ale nie bardzo gęsto zacznij wbijać pionowo wykałaczki. 
Bezę przełóż do rękawa cukierniczego z metalowa okrągłą końcówka. 
Zacznij wyciskać beze tak aby oplatała wykałaczki raz na górze raz na dole tworząc wzór koszyka, aż do samej góry. 
Piecz 60-70 min. 
Gotową bezę zostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Krem: 
  • 80 gr wiśni mrożonych Hortexu
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka żelatyny namoczonej w zimnej wodzie 
  • 100 gr mascarpone
  • 100 gr śmietany 30%-36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
Rozmrożone wiśnie umieść w rondelku dodając cukier. Zagotuj i lekko odparowuj .  Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny.  Za pomocą blendera delikatnie zmiksuj masę, ale tak aby cząstki były wyczuwalne. Odstaw do całkowitego wystygnięcia i delikatnego stężenia. 

Mascarpone i śmietankę umieść w misce i ubij do sztywności na koniec dodając cukier puder. 
Masę śmietanową połącz delikatnie łyżka z wiśniami. Zostaw łyżkę wiśni na polanie bezy . 
Za pomocą rękawa cukierniczego i metalowej końcówki udekoruj bezę . 





Smacznego ! 
Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Komentarze